Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
O data cu inchiderea de exercitiu, urmeaza depunerea situatiilor financiare.
Pricipalele aspecte de care trebuie sa tinem cont sunt:
Obligativitatea efectuarii inventarierii patrimoniului
Pentru a putea trece la intocmirea situatiilor financiare anuale, trebuie sa fie efectuata inventarierea patrimoniului. Acest lucru se aplica fie ca vorbim de situatii financiare anuale fie de situatii financiare intermediare.
Comanda aici Informatii de prezentat microentitati -actualizat 2021
Legislatia aplicabila
Ordinul care reglementeaza principalele aspecte legate de întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare anuale şi a raportărilor contabile anuale ale operatorilor economici la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor, este Ordinul 58/2021 care a fost publicat in MOF nr.66 din 21.01.2021.
Textul complet al ordinului poate fi gasit AICI.
Termenul de depunere al situatiilor financiare anuale este:
Termenele pentru depunerea situațiilor financiare anuale difera in functie de tipul entitatii:
1.pentru societățile, societățile/companiile naționale, regiile autonome, institutele naționale de cercetare-dezvoltare, 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar
Astfel, pentru SRL-uri, termenul de depunere este : 31 mai 2021 (30 mai fiind zi nelucratoare).
2.pentru celelalte persoane prevăzute la art. 1 alin. (1)-(3) din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, 120 de zile de la încheierea exercițiului financiar.
Termenul pentru asociatii, ONG-uri este astfel, 30 aprilie 2021.
3.cu excepția subunităților deschise în România de societăți rezidente în state aparținând SEE, subunitățile din România care aparțin unor persoane juridice cu sediul în străinătate depun situații financiare anuale la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor în termen de 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar. Același termen se aplică și pentru depunerea situațiilor financiare anuale întocmite de sediile permanente prevăzute la art. 7 din ordin. Sediile permanente desemnate depun situațiile financiare anuale la unitatea teritorială unde acestea sunt înregistrate.
Comanda aici – Note explicative -actualizat 2021
Declaratia de inactivitate
Entitățile care nu au desfășurat activitate de la constituire până la sfârșitul exercițiului financiar de raportare nu întocmesc situații financiare anuale, urmând să depună în acest sens la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor o declarație pe propria răspundere a persoanei care are obligația gestionării entității.
Formatul pdf al declaratiei de inactivitate a fost publicat de ANAF – am scris mai multe aici:Declaratia de inactivitate pe 2020 -format pdf- actualizat 07.01.2021
Depunerea la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor a declarației de inactivitate se efectuează în termen de 60 de zile de la încheierea exercițiului financiar.
Consecinta nedepunerii situatiilor financiare anuale
Nedepunerea situațiilor financiare anuale la 31 decembrie se sancționează conform prevederilor art. 42 din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, astfel:
- incalcarea prevederilor referitoare la întocmire și semnare se sanctioneaza cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei;
- incalcarea prevederii referitoare la depunerea în termenul legal se sanctioneaza cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei, dacă perioada de întârziere este cuprinsă între 1 și 15 zile lucrătoare, cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei, dacă perioada de întârziere este cuprinsă între 16 și 30 de zile lucrătoare, și cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei, dacă perioada de întârziere depășește 30 de zile lucrătoare;
- nedepunerea situațiilor financiare anuale, a situațiilor financiare anuale consolidate, a situațiilor financiare interimare, precum și a raportărilor contabile-amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei.
- prezentarea de situații financiare care conțin date eronate sau necorelate, inclusiv cu privire la identificarea persoanei raportoare – amenda de la 200 lei la 1.000 lei.
- nerespectarea obligației privind auditarea, conform legii, a situațiilor financiare anuale, a situațiilor financiare anuale consolidate, precum și a situațiilor financiare interimare- amendă de la 30.000 lei la 40.000 lei.
Unele din aceste contraventii au fost reformulate iar noua formulare, prezentata mai sus, intra in vigoare in 28.03.2021 (OUG 13/2021).
Durata arhivarii
Situatiile financiare se arhiveaza pe o durata de 10 ani.
Anexe la situatiile financiare anuale
Potrivit art. 29 și 30 din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, situațiile financiare anuale vor fi însoțite de :
- raportul administratorilor
- raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, după caz, și de
- propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile.
- prima pagină din situațiile financiare anuale listată cu ajutorul programului de asistență
- informatiile de prezentat de catre microentitati sau notele explicative dupa caz.
- o declarație scrisă a persoanelor prevăzute la art. 10 alin. (1) din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin care își asumă răspunderea pentru întocmirea situațiilor financiare anuale și confirmă că:
a) politicile contabile utilizate la întocmirea situațiilor financiare anuale sunt în conformitate cu reglementările contabile aplicabile;
b) situațiile financiare anuale oferă o imagine fidelă a poziției financiare, performanței financiare și a celorlalte informații referitoare la activitatea desfășurată;
c)persoana juridică își desfășoară activitatea în condiții de continuitate.
Atentie! Fișierul cu extensia zip va conține situațiile financiare anuale și documentele cerute de lege, așa cum acestea sunt întocmite de entități și scanate, alb-negru, lizibil și cu o rezoluție care să permită încadrarea în limita a 9,5 MB a fișierului PDF la care este atașat fișierul zip.
Cazuri particulare
- entitățile active în industria extractivă sau în sectorul exploatării pădurilor primare obligate, potrivit reglementărilor contabile aplicabile, să întocmească și să publice anual un raport asupra plăților către guverne depun acel raport la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor, odată cu situațiile financiare anual